Sveitsi ei suostu häviämään
Kirjoittaja: Organisaatio|22 TOUKO 2022
Ranskan maalivahti Sebastian Ylönen torjuu Sveitsin Dario Simionin kärkkyessä vieressä.
share
Sveitsi palautui vetelästä ensimmäisen erän esityksestään voittamaan Ranskan 5-2, minkä siivittämänä se jatkaa A-lohkon piikkipaikalla voitettuaan kaikki kuusi tähän mennessä pelaamaansa ottelua. Viimeksi, kun Sveitsi voitti ensimmäiset kuusi otteluaan, elettiin vuotta 2013. Tuolloin Sveitsi voitti yhdeksän ottelua putkeen, vain taipuakseen finaalissa.

"Jokainen ottelu halutaan voittaa," sanoi sveitsiläishyökkääjä Philipp Kurashev. "Niin lähestymme seuraavaakin peliä, josta tahdomme hyvän kenraaliharjoituksen ennen puolivälieriä."

Ranska pysyy kuudentena viidellä pisteellä, eikä sen sijoitus tule enää muuttumaan. Joukkue pelaa tiistaina viimeisen ottelunsa Kanadaa vastaan ja lentää sitten kotiin. Se ei saavuta pudotuspelipaikkaa, mutta voi silti olla tyytyväinen säilyttäessään sarjapaikkansa ylimällä tasolla.

"Emme olleet tarpeeksi valmiita pelin alussa," Kurashev jatkoi. "Me olimme ongelmissa. He taas aloittivat erinomaisesti. He olivat nopeampia alussa, mutta reagoimme hyvin ensimmäisen erän jälkeen ja voitimme. Loimme kyllä paljon paikkoja ensimmäisessäkin erässä, mutta yritimme liikaa. Haimme liian hienoja ratkaisuja ja syöttelimme liikaa. Lopulta kuitenkin teimme tarpeeksi maaleja voittaaksemme, vain se merkitsee."

Michael Fora oli samoilla linjoilla: "Meidän esityksemme avauserässä ei riittänyt," hän sanoi. "Emme pelanneet omaa peliämme, kun taas Ranska pelasi kovaa. Oli aloitettava puhtaalta pöydältä toisessa erässä, jotta pääsimme omalle tasollemme. Pelin alussa saimme paljon maalipaikkoja, mutta emme ansainneet niistä maaleja. Loppupelissä ansaitsimme ne."

Ranskalaiset kertoivat täysin päinvastaista tarinaa. "Me lopetimme karvaamisen ja aloimme peruutella. Seisoskelimme keskialueella," totesi Ranskan puolustaja Hugo Gallet. "He voittivat meidät nopeudellaan. Me passivoiduimme 2-0-johdossa emmekä olleet valmiita heidän nostettuaan tasoaan toisessa erässä."

Oli pienimuotoinen ihme, että Ranska johti ensimmäisen erän jälkeen 2-0. Sveitsillä oli lukuisia laadukkaita maalintekopaikkoja, jotka se tuhlasi ja teki sen päälle joukkueena paljon vääriä ratkaisuja. Kenties paras mahdollisuus maalintekoon oli Pius Suterilla ja Denis Malginilla. He pääsivät hyökkäämään kahdella nollaa vastaan, mutta Suter aikaili syöttönsä kanssa, joka lopulta katkaistiin eikä Sveitsi saanut tilanteesta edes laukausta maalia kohti.

Hetkeä myöhemmin Enzo Corvi hyökkäsi kiekon kanssa kahdella yhtä vastaan. Hän teki oikean päätöksen laukoessaan itse, mutta kuti kohdistui suoraan Sebastian Ylösen logoon. Nico Hischierkin sai loistopaikan maalin eteen, mutta laukaus meni ohi ja yli. Andres Ambühl ja Dominik Egli tekivät samoin omista paikoistaan. Myös Timo Meier tuhlasi ylivoimahyökkäyksen antamalla huolimattoman syötön omien jalkojensa välistä, minkä jälkeen vielä Tobias Geisser epäonnistui kertaalleen.

Sillä välin Ranska hyödynsi omat mahdollisuutensa. Ranska avasi maalihanat Alexandre Texierin katkaistua Corvin hirvittävän harhasyötön suoraan Sveitsin maalin edessä. Texier laukoi kiekon nopeasti ohi Reto Berran ennen kuin sveitsiläiskassari ehti kissaa sanoa.

Toinen maali syntyi ajassa 13.25, kun Florian Chakiachvili jakoi vastahyökkäyksen päätteeksi täydellisen syötön takatolpalle, josta Valentin Claireaux sijoitti kiekon sisään. 3-0-johtokaan ei kaukana ollut, kun Geisser yritti syöttöä Ranskan puolustussinisellä. Kevin Bozon katkaisi sen ja pyyhälsi toiseen päätyyn hankkien rangaistuslaukauksen. Texier kävi laukomassa rangaistuslaukauksen tuloksetta. Tämä helpotti Sveitsin tuskaa hieman, joka oli kahdella maalilla tappiolla avauserän jälkeen, vaikka se sai paremmat paikat maalintekoon.

Sveitsiläiset olivat toisessa erässä aivan eri joukkue. Maalipaikkoja ei enää haaskattu, ja harhasyötöt vaihtuivat varmemmiksi ratkaisuiksi. Vain 25 sekuntia erän alusta, Meier tarjoili Hischierille eikä kapteeni enää erehtynyt vaan kavensi tilanteen 2-1.

Sveitsi sai loistavan mahdollisuuden tasoitukseen muutamaa minuuttia myöhemmin, kun sille siunaantui kahden miehen ylivoima reiluksi puoleksitoista minuutiksi. Ranskan kivikova alivoima kesti Sveitsin ylivoiman. Siitäkin huolimatta tasoitus tuli ajassa 12.27, kun Damien Riat ohjasi Geisserin viivalaukauksen Ylösen selän taakse, mikä hullaannutti monituhatpäisen sveitsiläisyleisön.

Eikä Sveitsi tyytynyt tähän. Kolme ja puoli minuuttia myöhemmin Ambühl vei alppimaan johtoon ylivoimalla viimeistellen syöttökombinaation ykkössektorista.

Dean Kukan vei Sveitsin kahden maalin johtoon päätöserän puolivälin jälkeen jälleen viivalaukauksella, joka löysi tiensä ruuhkan läpi maaliin. Maali syntyi Sveitsin voittaman hyökkäyspään aloituksen jälkeen.

Sveitsi suojeli johtoaan kolmannessa erässä mestarillisesti. Hischierin maali tyhjiin ajassa 59.38 kruunasi Sveitsin taistelun.

HUOMIOITA: Sveitsin Tristan Scherwey blokkasi laukauksen avauserässä, eikä palannut tuon jälkeen jäälle. Hänet lähetettiin sairaalaan röntgenkuviin. Toinen huomio oli tavanomaisesta poikennut tilanne. Tim Bozon liukui päin Ranskan maalia. Hänen luistimensa teki maaliverkkoon reiän, minkä vuoksi huoltohenkilökunnan oli vaihdettava maali uuteen.