73 vuoden jälkeen, Tanska lyö Kanadan!
Kirjoittaja: Organisaatio|23 TOUKO 2022

Tanskan pelaajat laulavat kansallislaluansa historiallisen voiton jälkeen Kanadaa vastaan.

Vuonna 2003 Tanska yritti pitää kiinni 2-1 johdostaan Kanadaa vastaan, mutta taipui 2-2 tasapeliin. Tänään, he onnistuivat. Tehtyään ylivoimamaalin kolmannen erän puolivälissä lisäten johdon 3-1 ja voittaen Kanadan 3-2 ensimmäistä kertaa maan historiassa.

Ensimmäistä kertaa kun maat kohtasivat vuoden 1949 Jääkiekon MM-kisoissa, Kanada voitti 47-0, ennätysmäärällä maaleja. Jokainen Kanadan yhdestätoista pelaajasta teki vähintään hattutempun ja Jim Russell teki kahdeksan maalia.

Siitä ei ollut mitään jäljellä tänään. Tanska pelasi upeaa puolustuspeliä omalla alueellaan, saaden mailaa eteen, ottaen aikaa pois kanadalaisilta, estäen laukauksia, sulkemalla linjoja ja saaden maalivahti Sebastian Dahlilta loistavaa työskentelyä sitä tarvittaessa.

”Tämä tarkoittaa paljon”, sanoi Nikolaj Ehlers. ”Ei moni uskonut, että voimme tehdä näin. Mutta teimme. Usko, mikä meillä on lohkossamme, on jotain käsittämätöntä, ja se tekee tämänkaltaisesta mahdollista. Tiedämme mihin pystymme. Tiedäthän, noissa kolmessa pelissä turnauksen keskivaiheilla emme onnistuneet viimeistelemään niitä vetoja ja mahdollisuuksia. Viimeisissä peleissä meidän tulee jatkaa laukomista. Niin voitat otteluita.”

Tämä ottelu käytiin molemmille tärkeässä tilanteessa. Tanska yritti saada paikkaa puolivälierissä Slovakian kustannuksella. Molemmilla joukkueilla oli yhdeksän pistettä ja jakoivat neljättä sijaa. Molemmat joukkueet pelaavat huomenna alkusarjan päätöspäivänä ja päättävät lohkon lopullisen tilanteen.

Kanadalle voitto olisi antanut mahdollisuuden lohkon voittoon, ja saada vastaansa mitä luultavammin USA:n puolivälierissä.

Kanada ei enää voi voittaa lohkoa ja Tanska on suuresti parantanut mahdollisuuksiaan päästä torstaina pelaamaan pudotuspelejä.

”Tiedämme, että emme voi juhlia liikaa, sillä meillä on iso peli huomenna”, Morten Poulsen lisäsi. ”Mutta kuitenkin meidän tulee juhlia muutama tunti tätä historiallista voittoa. Luulen, että maksoimme hintaa. Meidän tuli ottaa haaste vastaan ja luulen, että kaikki tekivät niin. Meidän tuli hyväksyä, että kaikki pelaavat paljon puolustusalueella ja syödä paljon vetoja ja hoitaa kaikki vaikeat osa-alueet pelistä. Tiesimme, että omassa päädyssä on hankalaa, mutta suoritimme erittäin hyvin. Kaikki vain klikkasi ensimmäisessä erässä, joten se auttoi meitä paljon. Tiedämme, että huomenna on tärkeä peli.”

Tanska oli kiinnostuneempi joukkue ensimmäisessä erässä. He viimeistelivät kaksi parasta mahdollisuuttaan, ja olivat fyysisesti päättäväisempi joukkue tehden kaikkensa omalla alueellaan puolustaessaan Dahmin verkkoa.

Tanska aloitti maalinteon ajassa 9:11 nopealla katkolla ja Matthias Asperupin pelatessa ylöspäin. Hän tuli oikeaa puolta kaksi yhtä vastaan, mutta ei syöttänyt tai laukonut, vaan odotti mieluummin ja ruokki Markus Lauridesenia, joka liikkui juuri maalille, ohittaen Chris Dreidgerin mailapuolelta.

He melkein menivät 2-0 johtoon hetkeä myöhemmin, kun Felix Scheel vippasi rystypuolelta tolppaan. Kanadalla oli vähän ajan päästä ylivoima, mutta eivät tasoittaneet vaan päästivät alivoimamaalin. Thomas Chabot pudotti kiekon Matt Barzalille Kanadan siniviivalle, mutta kiekon riisti Frederik Storm.

Strom laittoi kiekon kapteeni Peter Reginille ja hän päihitti Dreidgerin jalkojen välistä. Se oli vasta toinen alivoimamaali, jonka Kanada oli päästänyt Tanskaa vastaan (edellinen 2006) ja ensimmäinen kerta kun Tanska johti heitä kahdella maalilla. Erän lopussa Kanada johti 14-6 laukauksissa, mutta kaiken kaikkiaan se on erä jonka se haluaa unohtaa.

Kanadalla saattoi olla kiekko enemmän ja pelasi enemmän, mutta he eivät olleet parempi joukkue, ja se näkyi tulostaululla. Se kuitenkin muuttui toisessa erässä. Kanada dominoi ensimmäistä 12. minuuttia ja oli selvästi kuskinpaikalla. He saivat aikaisen maalin epätavallisesta aloituksesta. Kahden keskushyökkääjän taistellessa kiekosta pudotuksen jälkeen, Max Comtois hiipi ja nosti kiekon maalia kohti yllättäen Dahmin, ja tehden näin ollen 2-1 ajassa 2:33.

Kanada jatkoi paineistusta ja melkein tasoitti, mutta Travis Sanheim kimmotti kiekon tolpasta. Erän puolivälissä Comtois sai jälleen nimensä tulostaululle, mutta vääristä syistä. Hän taklasi Oliver Larsenin rajusti laitaan, ja erotuomarit tekivät videolta päätöksen päähän kohdistuneesta taklauksesta, johtaen viiden minuutin jäähyyn ja ulosajoon.

Tanskalaiset eivät saaneet tätä hyödynnettyä, vaikkakin Kanadan alivoima oli virheetöntä, sen hetki ottelusta oli kadonnut. Toinen jäähy erän lopulla pakotti Kanadan yritykset päästä peliin mukaan viimeiselle kaksikymmentä minuuttiselle.

Tanskalaiset kuitenkin lisäsivät johtoaan 3-1 ajassa 12:11 ylivoimalla kun Mathias Bau painoi kiekon maaliin. Neljä minuuttia myöhemmin Kanada taisteli peliin takaisin, kiitos Ryan Gravesin kovalle laukaukselle aloituskaarelta, eikä aikaakan kun Sanheim osui tolppaan.

Kiihkeä loppu oli oiva osoitus tanskalaisten tahdosta, jotka peittivät ja estivät Dahmin maalinedustalla tasoitusmaalia syntymästä. Lopussa he juhlistivat villisti ansaittua voittoa maalivahdin kanssa, mutta nyt he tarvitsevat lepoa ja valmistautua isoon peliin huomenna. Kanadan tulee kerätä ajatukset ja päästä pudotuspeli vireeseen myös.

”Meidän tulee antaa heille tunnustusta, he pelastivat hyvän ottelun”, Nicolas Roy sanoi. ”He pelasivat hyvin puolustussuuntaan. Luulen, että meidän pitää löytää keinot saada maaleja aikaiseksi, kamppailla maalin edessä. Käsitellä vastoinkäymisiä: Meidän tulee ryhdistäytyä, meillä on ottelu huomenna, katsoa videoita, mitä voimme tehdä paremmin, ja olla valmiita. Turnaus ei ole ohi vielä, haluamme vain olla parempia.”