Sveitsi voitti A-lohkon, kohtaa USA:n puolivälierässä
Kirjoittaja: Organisaatio|24 TOUKO 2022
Sveitsin Andres Ambuhl (#10) juhlii avausmaaliaan Fabrice Herzogin (#61) ja Enzo Corvin (#71) kanssa.
share

Sveitsi kukisti Saksan lukemin 4-3 Helsingissä iltapäivällä voittolaukauskilpailuun asti venyneessä taistelussa A-lohkon voitosta. Sveitsi kohtaa puolivälierässä USA:n.

Saksalaiset sijoittuivat lohkossaan toiseksi ja pelaavat Tampereen lohkon kolmannelle sijalle sijoittuvaa vastaan.

Sveitsiläiset saivat juuri sellaisen alun kuin halusivatkin. Andres Ambühl teki avausmaalin ajassa 01:37 Enzo Corvin oivallisesta poikittaissyötöstä ohi Saksan maalivahti Philipp Grubauerin. Ilman maskia, ei ohjausta, vain puhdasta voimaa ja tarkkuutta. Ambühl teki maalin jo toisessa peräkkäisessä ottelussaan.

”Se oli hyvä vastahyökkäys ylipäänsä”, Ambühl totesi. ”Corvi antoi hienon syötön. Yritin saada siitä laukauksen aikaiseksi ja kiekko löysi tiensä verkkoon.”

Erän puolivälissä saksalaiset pääsivät ensimmäiselle ylivoimalleen ja neljän sekunnin kuluttua ottelu oli tasan 1-1. Lukas Reichel voitti hyökkäysalueen aloituksen ja Kai Wissmannin laukaus upposi sveitsiläismaalivahti Reto Berran selän taakse.

Alle neljän minuutin kuluttua Saksa meni johtoon. Ajassa 15:30 Moritz Seiderin laukaus upposi maskin läpi sveitsiläismaaliin. Maali kirjattiin aluksi Seiderin nimiin, mutta todellisuudessa Seiderin laukaus muutti suuntaa Stefan Loiblin reidestä. Myöhemmin maali muutettiin Loiblin nimiin ja Seiderin laukaus vaihtui syöttöpisteeksi.

Sveitsi taas hallitsi toista erää ja tasoitti pelin lukemiin 2-2 Pius Suterin maalilla ajassa 21:26 pitkän painostuksen päätteeksi. Loppuerä aaltoili päädystä toiseen, olkoonkin että sveitsiläisvahti Berra sai olla melko rauhassa.

Sveitsi pääsi erän lopussa ylivoimalle eikä ollut kaukana johtoasemaan siirtymisestä Timo Meierin tolppaan kilahtaneella laukauksella. Hetkeä myöhemmin Denis Malgin onnistui ohittamaan Grubauerin hanskan ajassa 38:31 ja Sveitsi siirtyi 3-2 -johtoon. Maali oli Malginille MM-kisojen viides ja kahdestoista tehopiste – molemmat henkilökohtaisia ennätyksiä.

Sveitsiläiset pelasivat suorastaan loistavat ensimmäiset seitsemän minuuttia kolmannesta erästä tekemällä Saksan hyökkäysalueelle pääsemisen vaikeaksi ja kontrolloimalla kiekkoa. Hetki myöhemmin tilanne muuttui: Kai Wissmann jakoi oivan syötön Matthias Plachtalle, joka ohitti sveitsiläispuolustuksen ja onnistui lopulta vaakatasosta tasoittamaan pelin ajassa 47:57. Yksi turnauksen tähän mennessä hienoimmista maaleista johti ottelun dramaattiseen loppuun.

Ennen jatkoaikaa Sveitsillä oli vielä yksi kunnollinen maalintekotilanne. Hischier ajoi oikeasta laidasta läpi vauhdilla ja tarjoili loistosyötön Fabrice Herzogille. Miksi Herzog ei onnistunut avopaikasta, jäänee mysteeriksi, mutta se johdatteli ottelun jatkoajalle, jonka aikana nähtiin yhteensä kolme laukausta maalia kohden.

Seuraavaksi molemmat joukkueet jatkavat pudotuspeleihin. Sveitsin vastus on jo selvillä, saksalaiset joutuvat odottamaan päivän loppuun saakka. ”Tämä päivä näytti mielestäni että pystymme pelaamaan tämän turnauksen parhaita joukkueita vastaan ja se antaa itseluottamusta tulevaan puolivälierään”, lisäsi Holzer. ”Tietysti en vielä tiedä, keitä vastaan pelaamme, mutta voittaminen tulee joka tapauksessa vaatimaan taas kovaa työtä, sitoutumista ja intohimoa kaikilta, kuten tähänkin asti. Taistelemme, pelaamme parhaan pelimme tähän asti ja annamme satakymmenen prosenttia. Ja katsotaan, mitä sitten tapahtuu.”