Sverige spelar tuffa värdar mot Lettland
by Andrew Podnieks|26 DEC 2023
Anton Wahlberg tips in Sweden's opening goal against Latvia.
Elias Salomonsson ådrog sig en femminutersutvisning för boarding och matchstraff enbart 25 sekunder in i matchen. Det gjorde däremot inte Sverige särskilt mycket då laget vann med 6–0 över Lettland i Scandinavium ikväll.

Värdnationen fick två powerplaymål i den första perioden genom Anton Wahlberg och Filip Bystedt, och såg aldrig särskilt bekymrade ut. Lettland må ha tagit kontrollen tidigt i och med det långa och tidiga powerplay som följde där laget fick ett par skott på mål innan möjligheten sedan passerade.

Wahlberg inledde målgörandet vid 10:09 när han styrde in Axel Sandin Pellikkas skott. Senare i perioden såg de till att utöka ledningen till 2–0 genom ett perfekt placerat direktskott från Bystedt tack vare en pass från Mattias Hävelid.

Svenskarna fick till två till mål med en extra utespelare i den andra perioden vilket gjorde det svårt för Lettland att komma tillbaka in i matchen. Deras tredje för kvällen kom vid 12:45 när Jonathan Lekkerimäki avlossade ett skott som hittade till det bakre nätet, vilket gjorde att ställningen var 3–0.

Mindre än två minuter senare kunde de utöka ledningen ytterligare under en fördröjd utvisning. Denna gången var det Oskar Pettersson som överlistade målvakten Rolov. Bystedt var på rätt plats vid rätt tid och fick till sitt andra mål för kvällen. Värdnationen lade till ytterligare ett mål halvvägs genom den tredje perioden, vilket markerade Sveriges första mål under fem mot fem. Det liknade Wahlbergs mål, men denna gång var det Theo Lindstein som gick på skott och Felix Unger Sorum som gjorde den delikata styrningen framför mål.

Lekkerimäki stod för lagets sjätte mål vid 14:17, vilket var den första för kvällen som Rolov bör ha kunnat förhindra. En flygande Lekkerimäki tog sig fram genom slottet, och hans låga vristskott smet genom benskydden och under burväktarens klubba.

Sverige har nu en ledig dag innan de tar sig an Tyskland på torsdag, medan Lettland inte kommer få det lättare i turneringen. Istället ska de möta Kanada imorgon kväll under en sen match i Scandinavium.