Sverige tar revansch, går för guld
by Andrew Podnieks|04 JAN 2024
Jonathan Lekkerimäkis powerplaymål tidigt i den tredje perioden bröt 2–2-ställningen och blev den avgörande händelsen i matchen när Sverige besegrade Tjeckien med 5–2. Vinsten innebär att Sverige nu avancerar till final för första gången sedan 2018.

Likt vad Tjeckien gjorde mot Kanada, gjorde nu Sverige mot Tjeckien. Tidigare i turneringen tog tjeckerna revansch mot Kanada efter förra årets förlust i finalen, genom att slå ut kanadensarna i årets kvartsfinal. I samma match förra året slog tjeckerna Sverige i semifinalen efter Jiri Kulichs mål i förlängningen. Idag fick Sverige sin revansch.

Dagens match inleddes likt Sveriges senaste match — trögt. Tjeckien visade mer energi och intresse för pucken, och de belönades med ett tidigt mål. Sebastian Redlich stod för arbetet bakom målburen, och gav den sedan till Matyas Melovsky framför mål. Hans skott slank förbi den svenske burväktaren vid 6:55.

Målet var möjligtvis precis vad värdnationen behövde för att komma igång. De började åka med mer beslutsamhet, forechecka med mer bestämdhet, och fick pucken på mål med mer brådskande karaktär. För detta skulle även Sverige få utdelning. David Edstrom vann en tekning i offensiv-zon bakåt till Theo Lindstein, och hans snabba skott gick förbi plocken på Michael Hrabal och in. Målvakten hade definitivt velat ha tillbaka den pucken.

Den andra perioden rullade på och var en vidöppen affär som började med att Sverige tog sin första ledning. Axel Sandin Pellikka skickade iväg ett snabbt skott från blålinjen som tog sig förbi plocken på Hrabal på liknande sätt som Lindsteins skott letat sig in tidigare i matchen.

I den andra änden gjorde Hävelid en sensationell räddning mot Jiri Kulich som kom helt ensam mot mål, men det var vid 7:36 som tjeckerna kvitterade med mål i numerärt överläge. Tomas Cibulka avlossade ett lågt skott som tog sig under den vänstra skridskon på Hävelid, precis som Melovskys skott gjort.

Tjeckerna hade en fin möjlighet att återta ledningen en kort tid därefter när Ondrej Becker stal pucken vid blålinjen och kom rusandes längs isen, men även han skulle bli stoppad av Hävelid. När den tredje perioden inleddes kom svenskarna ut för att vinna matchen. Det var tack vare en stark insats från Hrabal som höll ställningen i ett 2–2. Detta fram tills svenskarna fick ett numerärt överläge.

Bara 17 sekunder in i powerplay, gav Sandin Pellikka en fin pass till Jonathan Lekkerimäki som skickade ett sylvasst skott förbi Hrabal vid 5:14. Men svenskarna hade bara börjat. De fick sig en tvåmålsledning vid 12:00 när Lindstein assisterade Noah Östlund med en torpedpassning. Östlund kom helt fri och överlistade Hrabal med en backhand över — du gissade rätt — plockhandsken.

Sedan, 62 sekunder senare, avlossade Lekkerimäki ett skott från nära håll för att göra matchen 5–2.