Makalös upphämtning ger tjeckerna bronset
by Andrew Podnieks|05 JAN 2024
share
Tjeckien överkom en finsk 5–2-ledning och gjorde fyra stycken mål sent i matchen för att vinna bronset med 8–5 över Finland. Vinsten är deras andra medalj på två år.

Tomas Hamara stod för det avgörande målet vid 18:19 efter en tekningsvinst bara 15 sekunder efter att de kvitterat med en extra utespelare på isen. Därefter fick de även två mål i tom kasse. Det var en chockerande kollaps från Finland som såg riktigt dominanta ut i den senare halvan av perioden.

Det var en match mellan två lag vars resultat i tidigare bronsmatcher skiljde sig rejält. Finland har vunnit fem av sju matcher för att knipa tredjeplatsen medan Tjeckien enbart vunnit en av sju. De tidigare resultaten visade det motsatta idag.

Finland fick sig en tidig ledning med två mål som kom 90 sekunder emellan. Den första kom vid 6:13 när Rasmus Kumpulainen tog sig in i slottet och avlossade ett skott förbi plockhandsken på Michael Hrabal, som släppt in ett flertal mål på liknande sätt.

Finländarna gjorde ställningen 2–0 efter en turnover bakom Tjeckiens mål. Jani Nyman stod välplacerad i närheten av målburen och kunde näta sitt andra mål i turneringen. Efter Hrabal släppt in detta mål valde tränare Patrik Augusta att göra ett byte. In kom istället Jakub Vondras, som fick kliva in mellan stolparna första gången i denna turnering.

Tjeckerna kämpade sig tillbaka in i matchen under ett sent powerplay. Bara sju sekunder efter att Emil Pieniniemi ådrog sig en utvisning för tripping, kunde Matyas Melovsky skicka en perfekt passning tvärs över isen till kaptenen Jiri Kulich, vars direktskott hittade den första stolpen vid 16:16.

Likt många gånger tidigare i bronsmatcher skulle en tam första period resultera i en vidöppen andra period. Detta innebar en målexplosion varav tre gjordes under cirka 34 sekunder. Det roliga inleddes under ett tjeckiskt numerärt överläge när Jakub Stancls skott från mitten av isen slank mellan benskydden på Kokko. Matchen var därmed kvitterad vid 8:37.

Medan målet höll på att meddelas såg Finland till att slå till två gånger under två liknande sekvenser. Först kunde Jani Nyman överlista sin man längs sargen och skicka pucken till Konsta Helenius via en fin passning som han därefter tryckte in vid den bortre stolpen vid 8:52. Sedan, 19 sekunder senare, fick Lenni Hämeenaho en liknande passning från den andra sidan av Oiva Keskinen och skickade in den i nät för att ge Finland en 4–2-ledning.

De utökade ledningen under ett annat powerplay fem minuter senare. Hämeenaho flög ned längs den högra sidan och överlistade Tomas Hamara med en riktigt fin rörelse för att slutligen skicka in pucken i nät på backhand. Målet kan lätt klassas som en av tre snyggaste i turneringen.

Tjeckien såg sig en glimt av hopp efter att de gjort mål under ett numerärt underläge i den sista minuten av perioden. Ondrej Becher lyckades hålla pucken onside efter att ha mottagit en svår passning, och kunde sedan komma fri in mot mål. Hans skott överlistade Kokko för att göra ställningen 5–3. Tidigt i den tredje perioden gjorde de livet lite stelt för Finland då de nätade under ytterligare ett powerplay vid 4:41 för att reducera ledningen till ett måls skillnad. Kulich, med ännu ett briljant direktskott, var målskytten.

Det skulle bara bli värre för Finland då ställningen kvitterades sent i matchen med Vondras på bänken och en sjätte utespelare på isen. Detta då Becher satte dit en lös puck vid 18:04 för att göra ställningen 5–5. Den bekväma 5–2-ledningen var nu endast ett minne blott för Suomi.

15 sekunder senare punkterades matchen då Hamara skickade in ett långt skott i mål efter en tekningsvinst. Tjeckerna fick sig sedan två mål som satt i tom målbur för att kunna garantera sin andra medalj på två år. Slutresultatet blev därmed 8–5 till Tjeckien.