USA spelar mot Sverige om guldet
by Andrew Podnieks|04 JAN 2024
share
Cutter Gauthiers sena powerplaymål gav USA en 3–2-vinst över Finland och en plats i morgondagens final mot värdnationen Sverige.

Gauthier skickade iväg ett högt skott över handsken på Niklas Kokko med bara 3:13 kvar under ordinarie speltid. Finländarna ledde 2–0 efter första perioden men tappade ledningen halvvägs genom matchen.

Den första perioden visade kontrasten mellan de två lagens spelstilar. Amerikanerna förlitade sig på fart, spelvändningar, och förflyttning av pucken. De tog sig ofta in i Finlands ände, men väl där höll finländarna dem på utsidan och Niklas Kokko testades med några tuffa räddningar. Hans största kom tidigt när Gavin Brindley, som delar ledningen i turneringen med sina sex gjorda mål, kom helt fri, men burväktaren kunde lugnt och sansat rädda pucken.

Finländarna höll det enkelt och chippade bort pucken vid första tecken på problem eller chippade in den djupt och jagade efter den. De skapade flera turnovers i USA:s ände, och den värsta av dem alla kunde de se till att få sitt öppningsmål via.

Tommi Mannisto snodde pucken från Sam Rinzel och överlistade Trey Augustine med ett snabbt skott, men pucken tog i ena stolpen, och sedan den andra, för att slutligen stanna centimeter från mållinjen. Oiva Keskinen knackade sedan in den i nät vid 1:51. Finländarna fortsatte att sätta press och hade mycket puckinnehav i amerikanernas ände, och Augustine fick vara på tårna för att inte låta siffrorna rinna iväg.

En annan oväntad attack gav Finland en 2–0-ledning vid 12:45. Samu Baus harmlösa handledsskott från blålinjen styrdes in via Rasmus Kumpulainen framför nät mellan benen på burväktaren.

Problemet med Finlands strategi är att trots att den ser enkel ut, behövde spelarna fortfarande åka mycket skridskor, och i den andra perioden började finländarna falla tillbaka. Emellertid, såg amerikanerna till att städa upp spelet i sin ände — och de befann sig inte där särskilt ofta — och slog till när de såg att Finland tog foten av pedalen. Resultatet var en dominant period från the Stars ‘n’ Stripes — samt en kvitterad match.

Quinn Finley, Will Smith, och Oliver Moore hade alla fina chanser att göra mål i den första halvan av perioden, men kunde inte överlista en skarp Kokko. Men när amerikanerna fick sitt första powerplay lyckades de med en imponerande insats. Jimmy Snuggerud avlossade ett direktskott över målvaktens plock vid 12:10 för att reducera ledningen, och fyra minuter senare fick USA en ytterligare öppning. Detta via ett av många misstag i försvarsspelet från Finland.

Gabe Perreault hittade Smith stående precis intill målet och skickade iväg en perfekt pass. Pucken hittade nätet innan Kokko ens hunnit registrera vad som hänt. Vid denna tidpunkt hade finländarna tur att det bara stod 2–2 i matchen efter 40 minuter. Den enda frågan kvar att besvara i den tredje perioden var ifall USA kunde fortsätta på samma sätt i den tredje eller om Finland kunde rätta till skutan.

Quinn Finley, Will Smith, and Oliver Moore all had great chances to score in the first half of the period but couldn’t beat Kokko, who was sharp. But when the Americans got their first power play, they clicked in impressive fashion. Jimmy Snuggerud blasted a one-timer over the goalies’ glove at 12:10 to halve the lead, and four minutes later one of many defensive lapses by the Finns gave the U.S. another opening.

Gabe Perreault spotted Smith to the back side and fed him a perfect pass, and the puck was in the net before Kokko knew what had happened. By this point, the Finns were lucky to be in a 2-2 game after 40 minutes. The only question left for the third was whether the U.S. could keep it going or whether the Finns could right the boat.