Stancl står för dramatiskt matchavgörande för Tjeckien
by Andrew Podnieks|02 JAN 2024
Jakub Stancl mål med enbart 11,7 sekunder kvar på klockan gav Tjeckien en makalös 3–2-vinst över Kanada. Tjeckien förlorade mot Kanada i förra årets guldmatch, och för första gången sedan 2019 kommer Kanada missa finalen.

Det var en kamp mellan de två burväktarna som har spelat varenda minut för sina respektive lag hittills — Mathis Rousseau för Kanada, Michael Hrabal för Tjeckien.

Kanada inledde matchen lovande. De stängde ned tjeckerna i sin ände och förflyttade pucken effektivt. Men de spelade på utsidan och fick till få farliga målchanser. Macklin Celebrini chockerade publiken med en “spin-o-rama”-rörelse, men mål blev det inte.

Sakta men säkert arbetade sig tjeckerna in i matchen och fick mer och mer puckinnehav. Ondrej Becher fick till en fin manöver och avlossade ett skott som tog i målramen. Kedjan gav Tjeckien lite självförtroende och började därefter kontrollera spelet. Kanada tenderade att passa först och skjuta senare medan Tjeckien visade upp en enklare spelstil — chippa ut den, chippa över den, chippa in den.

Tjeckien inledde målgörandet när Jakub Stancl fick lite utrymme när han kom åkande längs den vänstra sidan. Hans snabba skott överlistade Rousseau vid den första stolpen vid 7:51 vilket fick den tjeckiska bänken att börja fira. Detta var den tredje raka matchen som Kanada släppt in det första målet.

Halvvägs genom perioden delade den kanadensiske backen Noah Warren ut en slashing på Dominik Rymon som resulterade i en straff. Rymon tog den och sköt rakt i bröstet på Rousseau när målvakten försökte sig på en pokecheck.

Tjeckerna dubblade sin ledning sent i den första perioden när ett lågt skott från Tomas Cibulka slank igenom benskydden på Rousseau. Men i den andra perioden var det Kanada som dominerade. De sköt mer, anföll hårt mot mål, och tog tillbaka pucken snabbt i sin egen ände.

Rousseau stod för ytterligare en spektakulär räddning när han höll tätt mot Eduard Sale som gick på avslut från nära håll kort efter att kanadensarna lyckats näta. Easton Cowen gjorde en sensationell styrningspass i mitten av isen till Matthew Wood som avlossade ett skott över axeln på Michael Hrabal vid 3:43. Ställningen var därmed 2–1.

Kanada fortsatte att sätta press och dominerade matchbilden, och det kändes som en tidsfråga tills de skulle göra ytterligare ett mål. Det tog sin tid men vid 16:40 kom kvitteringsmålet på ett annat skott från samma plats — övre krysset, ovanför stöten på målvakten. Denna gång var det Jake Furlong som låg bakom målet efter att Kanada haft ett längre anfall i Tjeckiens zon.

Kanada hade en fin möjlighet att ta sin första ledning i samband med matchens första powerplay tidigt i den tredje perioden. Men Tjeckiens boxplay var väl förberedda. Kanada må ha dominerat spelet då de förflyttade pucken och avlossade skott från flera håll och kanter, men trots det kunde de inte få till ett mål.

Likt den första perioden kunde Tjeckien överleva stormen och kunde sakta jobba sig in i Kanadas ände. Vid den tid som Stancl nätade, var det Tjeckien som hade övertaget i matchen.

Detta är första gången på fem år som Kanada får bege sig hemåt så här pass tidigt i turneringen, och tjeckerna har nu sett till att de kommer kunna utmana om en medalj andra året i rad.