Stenbergs hattrick ger Sverige segern
by Andrew Podnieks|28 DEC 2023
Sweden remained undefeated with a solid win over Germany tonight.
Otto Stenberg stod för tre mål när Sverige besegrade Tyskland med 5–0 under kvällen i Scandinavium och tog sin andra raka seger. Förlusten gör att Tyskland faller till 1–1 efter sina två spelade matcher.

Det var för mycket begärt av Tyskland att slå Sverige med tanke på att de just suddat ut en förlustsvit på 0–25 mot Finland bara två dagar tidigare, och under kvällen ställdes de mot ytterligare ett lag de förlorat mot under 24 stycken möten.

Trots det gjorde Tyskland en imponerande insats där de ofta såg ut att vara det bättre laget på isen. Däremot saknade de både målgörande och kreativitet kring nätet för att kunna ändra momentum i matchen. Tränaren Tobias Abstreiter valde även att starta Matthias Bittner i mål istället för Philipp Dietl, en av hjältarna under den historiska vinsten mot Finland, men Bittner visade sig vara en av tyskarnas bästa spelare under kvällen.

Spelet var jämnt från start men efter utvisningar från båda lagen ett par minuter in, var det Sverige som skulle få momentum. De fick en farlig målchans tidigt när Noah Östlund skickade iväg ett skott som tog i stolpen, och under fyra-mot-fyra-spel hade Otto Stenberg ett friläge som Bittner sedan satte stopp för, som var sensationell i den första perioden.

Det var vid 15:48 som svenskarna skulle öppna målgörandet. David Edström fann Stenberg i den höga slotten, och skickade iväg ett högt skott över Bittners axel som gjorde att publiken blev extatisk. Sverige vann skottstatistiken med 18–6, vilket reflekterade deras dominans i matchen.

Tyskarna skulle däremot vara det bättre laget i den andra perioden. De forecheckade effektivt och kontrollerade pucken under längre perioder i svenskarnas zon, och gjorde allt förutom att sätta pucken i mål. Eric Hordler hade ett bra läge, men Melker Thelin lyckades rädda pucken, medan Bittner fortsatte att skina i målet i den andra änden.

Han förhindrade Östlund från att göra mål på nära håll och stoppade även Felix Unger Dorum med en räddning, men i slutändan var det Sverige som skulle få till det enda målet under perioden. Detta då Mattias Hävelid skickade pucken förbi Bittners axel likt Stenberg gjort i den första perioden.

Svenskarna hittade tillbaka i den tredje och utökade ledningen under ett tidigt powerplay. Stenberg stationerade sig själv innanför den tyska boxen, och Unger Sorum placerade en perfekt pass på Stenbergs klubblad som sedan kunde tryckas in i mål för att göra det till 3–0 vid 6:16.

Stenberg, som draftats i förstarundan av St. Louis förra sommaren fullbordade sitt hattrick tre minuter senare när han sköt in en löst liggande puck efter en tids presspel. Östlund gjorde 5–0 vid 14:33 under ett ytterligare läge.