Sverige slår Kanada i rysarmatch
by Andrew Podnieks|29 DEC 2023
share
Kanada må ha haft mer puckinnehav, men Sverige stod för de två målen — och det var skillnaden som gav värdnationen en spektakulär 2–0-vinst. Sverige förblir nu etta i Grupp A med sina tre vinster och noll förluster medan Kanada faller till 2–1.

Matchen spelades med en engagerad, fullsatt publik som dominerades av gult, men även ett tusental rödklädda supportrar som hade tagit sig hela vägen från Kanada. De fick bevittna en underhållande match fylld av spänning och dynamisk juniorhockey.

Fastän Kanada kontrollerade spelet mer i den första perioden hade båda lagen varsin gyllene chans att göra mål. För Kanada var detta när Carson Rehkopf fick ett friläge, som dessförinnan börjat med en fin pass från Macklin Celebrini i hans ände. Men Rehkopf försökte slinka in pucken mellan Hävelids benskydd, och målvakten stängde hålet fort för att rädda pucken.

För Sverige kom chansen i samband med periodens enda numerära överläge, som varade i fyra minuter, på grund av en hög klubba från Fraser Minten. Kanadas spelare gjorde ett sensationellt jobb i boxplay men det var målvakten Mathis Rousseau som stal showen när han gick ned i spagat för att rädda en passning till Liam Öhgren med sitt högra benskydd. Det var en spektakulär räddning som fick publiken att häpna när de såg reprisen spelas upp på jumbotronen.

Sverige inledde målskyttet tidigt i den andra perioden efter en superb pass från Theo Lindstein längs sargen. Han fann Tom Willander ensam framför målet, och den Vancouver Canucks-draftade spelaren fick pucken förbi Rousseaus vid 1:53.

Lagen utbytte chanser, flög upp och ned för isen, gjorde och tog emot stora tacklingar och föll tillbaka in i spelet. Sverige utökade sin ledning halvvägs genom perioden när Noah Östlund bankade in en retur. Sekvensen såg ut att vara offside, men linjedomaren fanns på plats och dömde att pucken aldrig lämnade zonen. Kanada hade en hel del tid på sig att utmana målet men de avstod. Målet förblev godkänt. Sverige 2–0.

Kanada kunde ha kommit tillbaka in i matchen när Matthew Savoie stal pucken vid sin blålinje. Han rusade fram på isen och försökte finta bort Hävelid, men burväktaren gav inte vika denna gång heller.

I den tredje perioden hade Kanada två numerära överlägen men ingen av dem var nog för att ge Kanada ett mål. Hävelid satte allt till punkt och pricka, och hans lagkamrater framför honom blockerade skott och banor effektivt.