Finland vinner, Sverige fortsatt etta
by Andrew Podnieks|31 DEC 2023
Jani Nyman stod för det avgörande målet i straffläggningen när Finland vann över Sverige med 5–4 i Scandinavium under eftermiddagen. Ett resultat som påverkade ställningen i Grupp A.

Bland annat innebär det att värdnationen slutar som etta i sin grupp, och att Finland tar sig vidare till kvartsfinal.

Om Kanada slår Tyskland under kvällen, betyder det även att Lettland kommer avancera till slutspelet medan Tyskland skickas till degraderingsmatchen. Men om Tyskland kan knipa minst en poäng ikväll från Kanada, kommer de likt Finland att avancera vidare, och Lettland kommer isåfall vara ute ur slutspelet.

Sverige slutar gruppspelet med tidigare resultat som visar 3-0-1-0 medan Finland fick ihop 1-1-0-2.

Det blev tydligt tidigt i matchen att Sverige saknade den energi de vanligtvis brukar ha — vilket Finland listade ut rätt så fort. Finländarna forecheckade hårt och spelade med mer intensitet i den första perioden. För sin insats belönades de med två mål i den senare halvan av den inledande perioden.

De inledde målskyttet vid 12:25 efter en tekningsvinst av Oiva Keskinen. Melker Thelin blockerade det första skottet men pucken föll vid Tommi Mannistos fötter som kunde få in den i nät för ett 1–0-mål. Det var det första målet i turneringen som Sverige släppte in efter att ha nollat sina tre tidigare motståndare och haft en mållös svit på 192:25.

Den enda andra gången som Sverige stått för tre nollningar i rad var under JVM 1988. Intressant nog så vann de bara fyra matcher den turneringen. Alla genom att hålla nollan.

Sverige fortsatte att spela trött hockey och fick betala priset under en liknande sekvens i den senare delen av perioden. Det blev stökigt framför Thelin’s målområde och Lenni Hameenaho fångar upp en lös puck som han tryckte in i mål vid 18:21. Det var det 1,300:e målet som Finland gjort genom tiderna under JVM.

Svenskarna vaknade till i den andra perioden och lagen stod för 20 minuter av vild hockey när de bytte ledning och målen kom snabbt efter varandra. Sverige kvitterade i matchen genom att göra två mål under de första sju minuterna vilket fick publiken att jubla. Först skulle Isac Born göra ett mål likt de finska målen då han satte en retur i nät vid 3:24. Därefter skulle Jonathan Lekkerimäki få näta under ett powerplay med ett handledsskott han pricksköt in vid den närmsta stolpen förbi Noa Vali, som gjorde sin andra raka start i mål.

Finland kunde återta ledningen i spel fem-mot-tre enbart åtta sekunder efter Lekkerimäkis mål. Även detta mål kom efter en tekningsvinst. Kasper Halttunen avlossade ett vasst skott som Thelin inte kunde få stopp på, men svenskarna såg till att kvittera ännu en gång. Theo Lindsteins snabba handledsskott från lång distans tog sig genom en labyrint av spelare och utrustning för att slutligen hitta hem under Valis plockhandske.

Svenskarna fick sedan sin första ledning i matchen när Filip Bystedts låga skott hittade en öppning mellan målvaktens benskydd vid 14:53. Finland fick en otrolig chans att kvittera sent i matchen under ett powerplay, men svenskarnas boxplay såg till att överleva utvisningen utan något insläppt mål.

Tränare Lauri Mikkola tog ut Vali och strategin avlönade sig. Finländarna kvitterade med bara 92 sekunder kvar av matchen när Jani Nyman fick in en lös puck för att göra ställningen 4–4. Varken av lagen hade särskilt bra målchanser när matchen gick till övertid, vilket gjorde att vinsten avgjordes i en straffläggning.