Sandin-Pellikka blev Sveriges övertidshjälte
by Andrew Podnieks|02 JAN 2024
Axel Sandin-Pellikka stod för det avgörande powerplaymålet i förlängningen som gav Sverige en 3–2-vinst över Schweiz i den sista kvartsfinalen för dagen. Vinsten gör att de ställs mot Tjeckien i semifinalen under torsdagen.

Schweiz får bege sig hem med en sjundeplats efter att ha vunnit en av fem matcher.

Sverige fick sig en tidig 2–0-ledning men Schweiz jobbade sig sakta men säkert tillbaka in i matchen. Men i förlängningen ådrog sig Rodwin Dionicio en hakningsutvisning och Sandin-Pelikka avlossade ett snabbt handledsskott från distans som överlistade Alessio Beglieri, som var sensationell hela kvällen lång.

Sverige fick den matchstart de hoppades på när de tog en 1–0-ledning vid 1:24 efter den inledande teckningen. Mattias Hävelids snabba skott styrdes in av Otto Stenberg, och pucken gled under handsken på Beglieri och in i mål. Publiken utbrast i jubel.

Schweizarna förtjänar ändå beröm. De kämpade hårt resten av perioden och hade ofta kontrollen över pucken i Sveriges ände, men de genererade inte tillräckligt med farliga skott och Hugo Hävelid fick det relativt lugnt i mål.

Sent i perioden fick Rodwin Dionicio matchens första utvisning då han oavsiktligt skickade pucken över plexiglaset. Sverige gjorde sitt andra mål i det powerplay som följde. Jonathan Lekkerimäki skickade iväg ett högt skott i krysset medan Beglieris sikt blev skymd av Anton Wahlberg. Det var Sveriges sjunde powerplaymål, vilket gör att de ligger lika med Slovakien som har gjort flest i turneringen, och kom under Sveriges femtonde powerplay-situation.

Svenskarna ägnade andraperioden med att spela Sverige-med-en-lednings-hockey, då de åkte upp och ned för isen, dödade tid, och förhindrade målchanser i sin egen ände. Noah Östlund kunde nästan utöka ledningen när han fick iväg ett skott som tog i målramen. Men på ett ögonblick skulle schweizarna ta sig tillbaka in i matchen.

Jamiro Reber kom åkande längs den vänstra sidan och skickade en pass till Jan Hornecker. I en flytande rörelse avlossade Hornecker ett högt skott som överlistade Hugo Hävelid i målet vid 17:26, och plötsligt var ställningen 2–1.

Svenskarna dominerade resten av perioden, och Liam Öhgren stod för ytterligare en ramträff.

Även i den tredje perioden skulle svenskarna försöka få klockan att gå…fram tills schweizarna slog till igen. Nick Meile fick pucken vid blålinjen och fick iväg ett skott som på något vis tog sig igenom ett flertal kroppar och hittade hem i det övre krysset vid 9:10. Ställningen var då 2–2.