Slovakiets nye ansigter skal sikre genoprejsning
by Andy Potts (oversat af OC)|05 MAJ 2018
share
Træner Craig Ramsay forsætter genopbygningsarbejdet med Slovakiet. Efter et mindre godt OL håber slovakkerne på at kunne bygge videre på fremtiden og forberede holdet, så de kan imponere til VM på hjemmebane i 2019. I København stiller Slovakiet med et relativt ungt hold – især med deres backs og en uprøvet målmandsgruppe.

Målmænd
Af de tre målmænd, som var til OL, er det kun Patrik Rybar, der kommer til VM. Den 24-årige var overhovedet ikke på isen i Pyeongchang, men kunne blive førstevalget til VM. Veteranen Marek Ciliak, 28, kommer også til VM for første gang, efter at have hjulpet sin klub til at vinde det tjekkiske mesterskab for anden gang i træk. Denis Godla, 23, er den sidste del af målmandstrioen. Han har spillet tre sæsoner i Finland senest med KalPa.

Backs
Efter sidste års turnering i Tyskland, hvor de var uden spillere fra Nordamerika, har Slovakiet fået hjælp af Andrej Sekera (Edmonton) og Christian Jaros (Belleville Senators, AHL) denne gang.

Den erfarne Sekera har haft en hård sæson med kun 36 optrædener for Oilers efter en skade i det forreste korsbånd i 2017. I hans comeback i december fik han en mindre god start, men har vist tegn på at han er på vej tilbage på sit gamle niveau i løbet af sæsonen.

Jaros, 22, har brugt meget af sin første sæson i Nordamerika på at spille AHL. Derudover er der flere familiære navne i Slovakiets trup; Dominik Granak er et slovakisk stålværk på den blå linje, Michal Cajkovsky og Marek Daloga, som begge var til OL, kommer også til København og Adam Jarosik er tilbage på holdet, efter han missede OL. To unge spillere får deres første VM-oplevelse: Martin Fehervary, 18, der er klar til NHL-draften og den 21-årige Mario Grman.
 
Forwards
Peter Bondra er en af de største slovakiske spillere nogensinde – og nu får hans søn muligheden for at gå i hans fodspor, når han spiller i sin første VM-turnering. HK Poprad-spilleren har de to seneste sæsoner spillet i den slovakiske liga efter fire sæsoner i NCAA hockey med Michigan State. 

Han er én af tre debutanter fra HK Poprad sammen med David Buc (31) og Patrik Svitana (29), der også fik invitationen om at komme til VM.

Der er flere spillere fra OL-holdet, der er gengangere i truppen: Martin Bakos, Lukas Cingel, Tomas Marcinko, Marcel Hascak, Andrej Kudrna, Marek Hovorna og veteranen Ladislav Nagy kommer alle samme med til VM. Den eneste transatlantiske forstærkning blandt offensiven er Tomas Jurco (Chicago Blackhawks/Rockford Ice Dogs), der er tilbage på landsholdet for første gang siden 2016.

Træner
Craig Ramsay, en veteran med mere end 1.000 NHL-kampe for Buffalo, blev hyret til at overtage styringen ,ed Slovakiet i en sæson med både OL og VM.

Hans ankomst er en lovende tilgang for holdet, der startede med en sensationel 3-2 comebacksejr over De Olympiske Atleter fra Rusland i Pyeongchang. Det har dog været et af de få højdepunkter, siden han tog over. Men Ramsay er fast besluttet på at ændre Slovakiets ishockeyfremtid til det bedre.

Forventningen
Ved de seneste internationale turneringer har Slovakiet ikke klaret sig særligt godt. I Köln sidste år var holdet involveret i nedrykningskampen og ved OL var der - udover den mindeværdige sejr over russerne , ikke noget at skrive hjem om.

Denne gange kan Slovakiet ikke rykke ned, da de er værter næste år. Uden nedrykningspresset hængende over sig kan slovakkerne fokusere på at tage den sidste kvartfinaleplads efter de formodede favoritter Sverige, Rusland og Tjekkiet.

Opgøret mod Schweiz den 6. maj kan vise sig meget afgørende i deres kamp for, om Ramsays hold kæmper sig i kvartfinalen.