Saksa piti Kazakstanin kurissa
Kirjoittaja: Organisaatio|22 TOUKO 2022
Kazakstanin Jesse Blacker keskellä kamppailua Saksan Marc Michaelisin kanssa.
Saksa päihitti Kazakstanin iltapäiväottelussa lukemin 5-4 ja on nyt tasapisteissä lohkoa johtavan Sveitsin kanssa. Sveitsiläiset kohtaavat Ranskan iltaottelussa, joten ilo voi olla lyhytaikainen. Joka tapauksessa Saksa varmisti nyt tiensä puolivälieriin. Saksalaisilla on enää yksi alkusarjaottelu edessään tiistaina, jolloin vastaan astelee Sveitsi. Ottelun voittajalle on tarjolla lohkovoitto.

”En tiedä, onko näin ollut koskaan aikaisemmin. Ottelut Sveitsiä vastaan ovat aina oma lukunsa, joten olemme varmasti valmiina”, Saksan kapteeni Moritz Müller sanoi. ”Tänään oli hankala peli. Onnittelut Kazakstanille. He käyttivät tilaisuudet hyödykseen ja liikuttivat kiekkoa todella hyvin. Pelasimme itse hieman uneliaasti ja saimme tuntea sen nahoissamme. Joka tapauksessa saimme kolme pistettä. Siinäpä pelin paras osa.”

Kazakstan on hävinnyt kuusi ottelua putkeen ja pelaa turnauksen tärkeimmän ottelunsa huomenna yhden pisteen tähän mennessä saalistanutta Italiaa vastaan. Kazakstan on vielä pisteittä, joten heidän täytyy voittaa ottelu varsinaisella peliajalla välttääkseen tippumisen 1. divisioonaan ensi vuodeksi.

”Taisteluilmeemme oli hyvä”, sanoi Kazakstanin Curtis Valk. ”Se on vain parantunut peli peliltä ja sitä mukaa myös maalipaikat lisääntyvät. Meidän täytyy laukoa hieman enemmän ja saada liikennettä maalin eteen. Seuraava peli on iso, kaikki tietävät mitä on panoksena.”

Saksan voitto oli erityisen maukas Dustin Strahlmeierille, jolle ottelu oli debyytti maajoukkueessa. Vaikka alku olikin hieman hankala, pelasi Strahlmeier lopussa parhaat minuuttinsa kovalla itseluottamuksella Kazakstanin vyöryttäessä kuudella kenttäpelaajalla.

”Hän teki hienoa työtä”, jatkoi Müller. ”Joissain tilanteissa jätimme hänet yksin, mutta hän pelasi hyvän pelin. Viimeisten parin minuutin aikana hän peitti paljon kiekkoja ja antoi meille tilaa hengittää.”

Kazakstanilaiset taistelivat tiensä vielä 4-2 -tilanteesta tasoihin, mutta Saksa otti johtoaseman takaisin itselleen epäonnekkaan sattumuksen kautta. Kirill Savitski sai laukauksen suoraan kasvoihinsa ja hänen maatessaan tuskissaan kentällä Ehliz Yasin vei saksalaiset johtoon ajassa 47:08.

”Hukkasimme kiekon hetkeksi, kun veto osui kaveriamme päähän”, Valk selitti. ”Huolestuimme joukkuetoveristamme ja samalla kiekko menee vastustajalle ja päätyy lopulta maaliin. Tosin ei koko peli siihen kaatunut, olisimme voineet olla parempia monella osa-alueella. Meidän täytyy vain löytää keinot voittamiseen.”

Kazakstanilla oli hetkensä ensimmäisessä erässä. Se johti peliä ensin 1-0 ja myöhemmin 2-1, mutta molemmilla kerroilla joukkue päästi nopean tasoitusmaalin taakseen. Kapteeni Roman Starshenko aloitti maalinteon ajassa 02:57 kääntäessään kiekonmenetyksen edukseen saksalaisten siniviivalla. Maajoukkueessa debyyttiotteluaan pelannut saksalaismaalivahti Dustin Strahlmeier joutui antautumaan kokeneelle kapteenille.

Alle kaksi minuuttia myöhemmin toisessa päässä maalivahti Andrei Shutov ei voinut mitään Jonas Müllerin laukaukselle, joka pomppasi Shutovin olkapään kautta sisään.

Myöhemmin ensimmäisen erän aikana sama kuvio toistui. Yegor Petukhov upotti kiekon maskin takaa Strahmeierin taakse mutta vain 24 sekuntia myöhemmin Leonhard Pföderl tasoitti ottelun lukemiin 2-2. Saksalaiset pääsivät ensimmäisen kerran johtoon ajassa 18:33 paluukiekosta, jonka Daniel Fischbuch käytti hyödykseen Kazakstanin puolustuksen nukahtaessa.

Saksalaiset tiivistivät rivejään toiseen erään ja pelasivat huomattavasti kurinalaisemmin ja vakuuttavammin. Erän alkuvaiheessa Saksa rankaisi Kazakstania 5-3 -ylivoimalla hieman onnekkaan pomppukiekon seurauksena. Valeri Orekhovin mailan kautta maaliin kiivennyt Lukas Reichelin laukaus pysäytti pelikellon aikaan 25:52 ja siirsi lukemiksi 4-2.

Saksan johtoasema olisi voinut vahvistua vielä yhdellä maalilla lisää, mutta Shutov pysäytti Marc Michaelisin läpiajon. Saksan vahvan erän päätteeksi Kazakstan pääsi kuittaamaan saksalaisten huonosti ajoitetun ketjuvaihdoksen. Daniyar Samatin oivalluksesta ja Roman Starchenkon syötöstä Pavel Akolzin viimeisteli kavennusmaalin juuri ennen erän loppua.

Kuten usein käy, ”pukukoppimaalilla” on positiivisia vaikutuksia seuraavaan erään. Kazakstan tulikin kolmanteen erään voimalla ja tasoitti pelin. Anton Sagadeyev antoi loistopassin Nikita Mikhailisille joka viimeisteli tasoitusmaalin vain 38 sekuntia erän alkamisen jälkeen.