Ruotsi liian vahva vastus Itävallalle
Kirjoittaja: Organisaatio|14 TOUKO 2022
Max Friberg, Joel Kellman ja Rasmus Asplund juhlistavat toista maaliansa.
Toisin kuin kaksissa aiemmissa MM-kisoissa, Ruotsi aloitti 2022 Jääkiekon MM-kisaturnauksensa voitokkaasti Tampereella. Ruotsin päävalmentaja Johan Garpenloev odottelee vielä mahdollisia lisävahvistuksia joukkueesensa NHL:stä, joten tällä kertaa Ruotsi peluutti jäällä vain kolmea ketjua. Tämä kuitenkin riitti Tre Kronorille 3-1 voittoon Itävallasta.

Ottelu oli tästä huolimatta kelpo näyttö myös Itävallalta, joka kohosi ykkösdivisioonaan sangen yllättäen Valko-Venäjän jäätyä pois turnauksesta. Itävallalla oli useita lupaavia mahdollisuuksia tasoittaa tilannetta, mutta lopulta verkko heilahti kuitenkin vain kerran ruotsin maalivahdin Marcus Hogbergin takana.

Alkuasetelma ei näyttänyt Itävallan kannalta hyvältä Ruotsin tehdessä ensimmäisen maalin jo ensimmäisen erän kolmannella minuutilla. Joel Kellman laukoi kiekon Carl Klingbergin syötöstä Itävallan maaliin, antaen Tre Kronorille loistavan alun pelille.

Ottelu vaikutti alkuvaiheessa ehkä odotetunlaisesti olevan hieman yksipuolisesti Ruotsin hallinnassa. Itävaltakin oli kuitenkin kokonaisuudessaan päättäväisellä otteella liikenteessä, ja halusi selvästi hyödyntää tämän mahdollisuuden todistaa kykynsä. Ruotsi aiheutti myös itse ongelmia itselleen menettämällä kiekon vaarallisessa paikassa keskijäällä löysän syötön seurauksena. Jos Ali Wukovits olisi saanut kerättyä kiekon tehokkaasti talteen maalin edessä, olisi Ruotsin Hogberg joutunut todella tiukkaan paikkaan.

Vaikka Itävalta tarjosi Ruotsille varteenotettavan vastustajan, oli valtaosa peliajasta kuitenkin Tre Kronorin ilottelua. Ruotsi teki toisen maalinsa 17. peliminuutilla, kun Sharks-hyökkääjä Kellman syötti kiekon  Max Fribergille, joka laukoi sen puolestaan Itävallan maaliin.

Itävalta ei kuitenkaan luopunut taistelusta. 30 sekuntia ennen erätaukoa Peter Schneider laukoi Itävallan ensimmäisen maalin, kaventaen Ruotsin johtoa lukuihin 2-1.

Toisessa erässä Itävallalla oli hetkellisesti todellinen mahdollisuus tasoittaa peli. Itävallan Nissner oli saamassa vaarallisen mahdollisuuden Hogbergin verkon edessä. Tilanteesta seurasi Itävallalle ensimmäinen ylivoima, koska Ruotsin Henrik Tommernes joutui turvautumaan huitomiseen pysäyttääkseen Nissnerin. Ylivoimatilanteessa Itävallan Haudum laukoi kiekon suoraan päin tolppaa.

Itävallan Raffl kehui joukkueensa työmoraalia. ”Varsinkin toisessa erässä, uskon että saimme heitä enemmän mahdollisuuksia 20 minuutin ajan, ja jos pelaamme samaa tahtia koko turnauksen, uskon että tulee olemaan myös pelejä, joissa me olemme lopulta onnekkaampi joukkue.”
Ruotsi ei pystynyt tarjoilemaan parasta pelaamistaan tässä ottelussa. Tästä huolimatta joukkue sai toisen erän puolessa välissä kasvattettua johtoaan lukemiin 3-1. Mathias Brome rakensi tilanteen yrittämällä ensin ampua kiekon maaliin Itävallan Starkbaumin jalkojen välistä. Starkbaum onnistui pelastamaan tilanteen hetkellisesti, mutta potkaisi vahingossa kiekon takaisin maalivahdin alueelle, josta Ruotsin Joakim Nordström viimeisteli tilanteen ohjaamalla kiekon verkkoon.

Olympialaisissakin pelanneella Nordströmillä oli ristiriitaiset tunnelmat päivän pelistä, jonka Ruotsi pelasi yhdeksän hyökkääjän voimin: ”Kun pelataan lyhyillä vaihdoilla, saadaan enemmän toistoja aikaisessa vaiheessa, joten rytmiin pääsee helpommin. Mutta ehkä kokonaisen turnauksen pelaaminen yhdeksällä hyökkääjällä on rankkaa, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan”.

Kolmannessa erässä Ruotsi onnistui pitämään pelin otteessaan, ja Itävalta sai lauottua maalia kohti ainoastaan viisi kertaa. Toisaalta, myös Ruotsin hyökkäyspeli oli hiljaista kolmannessa erässä. Ehkäpä mielessä siinsi jo huominen haastavampi kohtaaminen Tšekin kanssa. Edes viime hetken ylivoima Ruotsille ei tuonut lisää maaleja, ja Tre Kronor aloitti turnauksensa rutiinivoitolla.