Finland avancerar efter övertidsvinst mot Slovakien
by Lucas AYKROYD|02 JAN 2024
Finland's Tommi Mannisto (#34, left) celebrates after scoring a second-period goal in a 4-3 quarter-final win over Slovakia at the 2024 IIHF World Junior Championship in Gothenburg, Sweden.
Jere Lassila stod för det avgörande övertidsmålet efter en fin soloräd som gav Finland en 4–3-vinst över Slovakien i turneringens första kvartsfinal i Frölundaborg.

Målet kom efter enbart 24 sekunder. Den finska kaptenen kom rusandes från sin egen zon, tog sig rakt igenom det slovakiska försvaret, och överlista burväktaren Adam Gajan när han satte pucken i det bakre nätet. Det var Lassilas andra poäng i matchen.

Slovakien har aldrig vunnit över Finland i en kvartsfinal. Finländarna vann med 3–1 under 2001, 6–0 under 2003, och 8–5 under 2012.

Slutminuterna av den ordinarie matchtiden blev händelserik. Finland gjorde 3–2 med bara 1:34 kvar, och Slovakien svarade genom att kvittera i den sista minuten.

I denna intensiva och hårda kamp skulle Tommi Mannisto, Lenni Hämeenaho och Aleksanteri Kaskimäki också bli målskyttar för Finland. För Slovakien stod Filip Mesar och Dalibor Dvorsky för ett mål och en assist vardera, och Adam Sykora var målskytten bakom det första målet.

Finlands Niklas Kokko vann målvaktsduellen mot Gajan, som utnämndes till turneringens bäste målvakt förra året. Den slutliga skottstatistiken visade 30–28 till Slovakien.

Finland siktar på att ta sin sjätte guldmedalj – den senaste var 2019 – och markerade deras första medalj sedan silvret 2022. Efter en tung förlust mot Kanada (5–2) och Tyskland (4–3), såg tränare Lauri Mikkolas lag till att skärpa till sitt spel i Göteborg för att sedan ta segrar över Lettland (4–0) och värdnationen Sverige (5–4 på övertid).

Slovakerna, som inledde lovande med tre raka segrar i Grupp B, hoppades kunna studsa tillbaka här från en 10–2-förlust mot USA. Men trots ett tappert försök gick det inte hela vägen idag.

I en jämn första period lyckades Gajan hålla tätt mot Jani Nyman som vunnit pucken vid den finska blålinjen och kom rusande in under ett friläge. Nyman, som draftades i den andrarundan av Seattle Kraken, nätade den avgörande straffen i 5–4-vinsten mot ärkerivalen Sverige på nyårsafton.

Slovakerna tog ledningen med 1–0 precis innan slutsignalen i den första perioden. Detta då Sykora fick in en retur från Mesars pass efter en tekningsvinst i den finska zonen. Videogranskningen visade att pucken korsat linjen med 0.2 sekunder kvar på klockan och Fenes spelare var överlyckliga. Det var den slovakiske kaptenens första mål i denna JVM-turnering.

Finland lyckades kvittera med 2:36 kvar av den andra perioden. Mannisto fick tag i pucken och kom obehindrat åkande in i slottet där han sedan gick på avslut och fick in den bakom Gajan. Målet blev hans tredje i Göteborg. Den 19-årige forwarden från University of Michigan, som noterats för ett mål i NCAA detta år, var den som satte stopp för Sveriges “shutout”-svit vid 192:25 i Finlands 5–4-vinst efter straffläggning på nyårsafton.

Resten av mittperioden var mest en defensiv kamp. Maxim Strbak kom nära när han avlossade ett handledsskott som tog i målramen. Den slovakiske backen David Natny blev blodig när lagkamraten Martin Misiaks klubba träffade honom i ansiktet, och Samuel Honzek tvingade Kokko till en fin insats med plocken i sista minuten.

I den tredje perioden skulle en aggressiv finsk forecheck löna sig vid 0:36. Lassila grävde ut pucken bakom målet och skickade den till Hämeenaho framför nät som satte in pucken på backhand för att ge sitt lag en 2–1-ledning.

Även Slovakiens 2–2-mål skulle komma efter en spelsekvens bakom målburen. Repcik hittade Dvorsky framför mål som fick in den över Kokkos handske på det andra försöket vid 7:09.

Det såg ut som att Finland skulle få det avgörande målet vid 18:26. Konsta Helenius vann en puckduell och hittade Kaskimäki i tekningscirkeln. Han avlossade därefter pucken förbi Gajans plockhandske.

Slovakerna vägrade att ge upp och bytte ut sin burväktare mot en extra utespelare. Med 0:44 kvar av ordinarie tid, kunde Mesar kvittera med ett skott rakt i det övre krysset från den vänstra tekningscirkeln.

Detta var finländarnas åttonde raka vinst i JVM över slovakerna räknat tillbaka till turneringen i Helsinki 2016. Suomis rekord genom tiderna visar numera 15 vinster, en oavgjord, och fyra förluster.

Den senaste slovakiska vinsten över Finland var en 2–1-vinst den 27 december 2014 i Montreal, och var även starten på deras resa till sin andra bronsmedalj (den första var år 1998).